!--
  Home Filosofie Schilderijen Beelden Objecten Links Contact

Schilderes: Lia de Craen

Biografie:

Lia de Craen, geboren in 1957 te Breda, studeerde na de middelbare school in Tilburg voor de onderwijsbevoegdheid tekenen en textiele werkvormen. Sinds 1987 is zij woonachtig te Oosterhout alwaar ze ook haar atelier heeft.

25 jaar vulde ze haar vrije tijd met schilderen maar aangezien haar hobby de laatste tijd uitgegroeid is tot een volledige baan, heeft ze na 31 jaar haar baan in het onderwijs begin 2007 opgezegd om zich geheel op de kunst te richten.

Het continue veranderingsproces van het landschap is haar inspiratiebron. Kortom niets blijft onveranderlijk, alles is in beweging en vergankelijk aldus Lia. Enerzijds gefascineerd door de vraag welke sporen laten wij (ik) hier achter en anderzijds geboeid door de prachtige structuren aangetast door de tand des tijds.

Zij maakt interpretaties van landschappen waarin polders, gletsjers bergen en andere natuurlijke omgevingen gelokaliseerd kunnen worden. Hieruit zijn de thema's Gletsjers en From Above ontstaan. Door er van bovenaf op te kijken neem je afstand, voel je de vrijheid en ervaar je de rust en de stilte maar bovenal ervaar je het verwonderlijke. Het thema Terra Cognita is geinspireerd op het polderlandschap, omgeploegde grond. Het uitgangspunt is dichter bij de aarde dus ook dichter bij haarzelf. Het contact met de grond geeft een geaard gevoel. Haar kleurgebruik is hierdoor ook veranderd en zijn meer basic geworden.

De laatste jaren gebruikt zij meer en meer materialen als cement zand en grind op het doek om zo nog duidelijker het aarde/aardse gevoel zichtbaar te maken. Haar schilderij staat nooit op een ezel. Op de vloer voelt zij zich dichter bij en meer onderdeel van het schilderij. Het thema Goud staat voor rijkdom Het geluk, de ruimte en de vrijheid bezig te mogen zijn met datgene wat je ambieert is pas echte rijkdom.